W.S.G. de Bruijn Gedragstherapie voor honden

  

Nieuws

Nieuws


Terug naar overzicht

08-12-2014

Uw hond en vuurwerk

U heeft een hond met angst voor vuurwerk? En u ziet om die reden nu al op tegen de jaarwisseling? Daarin staat u niet alleen……

Veel honden hebben om uiteenlopende redenen angst ontwikkeld voor vuurwerk. Logisch… Vuurwerk ruikt naar vuur en het maakt ontzettend veel lawaai. Instinctief weten honden dat vuur niet oké is. Tel daarbij op dat honden vele malen beter horen en ruiken dan mensen, en u snapt dat vuurwerk als traumatisch ervaren kan worden door uw hond.

Hoe kunt u voorkomen dat uw hond angst gaat ontwikkelen voor vuurwerk?
• Vermijd vuurwerk, laat uw hond uit op momenten dat er weinig tot geen vuurwerk word afgestoken, of ga naar plaatsen waar het rustiger is. (ga niet samen met uw hond naar vuurwerk kijken!!)
• Blijf zelf als eigenaar rustig en relaxed als er vuurwerk word afgestoken. Uw hond zal in een spannende situatie kijken hoe u er op reageert. Als u rustig blijft kan dat voor uw hond de bevestiging zijn dat het niet eng hoeft te zijn.
• Geef uw hond steun als hij toch een keer schrikt van vuurwerk. Vroeger werd gezegd dat je door steun geven juist de angst bevestigde. Maar het is natuurlijk voor de hond absoluut niet logisch als hij heel erg geschrokken is dat zijn baas hem negeert. (waardoor er dus angst kan ontstaan of toenemen) Uw hond heeft er behoefte aan als hij erg geschrokken is dat u hem even rustig toespreekt of aait.
• Zet binnenshuis een muziekje aan zodat de harde vuurwerkgeluiden minder hard binnen komen.
• Leid uw hond af door een spelletje binnenshuis te doen, of geef hem een kluif.
• Beloon uw hond voor rustig gedrag.
• Laat uw hond niet alleen tijdens de jaarwisseling! Blijf bij uw hond thuis, neem hem mee of regel dat er iemand op kan passen die hij kent of dat hij kan logeren bij iemand die hij kent.

Heeft uw hond al (extreme) angst ontwikkeld voor vuurwerk? Dan zullen bovenstaande tips het hooguit wat dragelijker maken, maar hiermee zal het niet over gaan. Voor vuurwerkangst raad ik u een individuele vuurwerktraining aan. Deze training word precies afgestemd op uw hond, de mate van zijn angst, en de mogelijkheden voor u als eigenaar.

Voor meer informatie: gedragstherapie@wsgdebruijn.nlTerug naar overzicht 

   


 

 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram