W.S.G. de Bruijn Gedragstherapie voor honden

  

Nieuws

Nieuws


Terug naar overzicht

10-06-2015

Het herplaatsen van een hond

Tijdens mijn opleiding als gedragstherapeut voor honden heb ik van de meest uiteenlopende therapiemethoden geleerd. Iedere methode heeft een andere werking en afhankelijk van het probleem en de situatie eromheen kies je voor een bepaalde methode.
Als één van de laatste therapiemethode kwam het herplaatsen van een hond aan bod. Dit kan een goede oplossing zijn wanneer honden probleemgevend gedrag vertonen, of wanneer eigenaren niet meer in staat zijn om hun hond voldoende aandacht, beweging etc. te geven.

Als een hond in een bepaalde situatie probleemgevend gedrag vertoont kan dat soms al zo ver ontwikkeld zijn dat het heel moeilijk word om dit gedrag weer om te buigen naar gewenst gedrag. Als een hond al jaren in dezelfde situatie zit, en geconditioneerd en gestimuleerd word door zijn hele omgeving, zal de omgeving ook mee moeten veranderen. Dit eist van de eigenaars ontzettend veel geduld, doorzettingsvermogen, rust en een hele lange adem om dat te kunnen.
In bijvoorbeeld een gezin met kinderen, is het soms ook gewoon niet te realiseren om zo’n probleem aan te pakken en sta ik volledig achter eigenaars die dan besluiten om hun hond te laten herplaatsen.
In de praktijk zie je gebeuren dat zo’n hond in een andere situatie zijn oude gedrag in eerste instantie achterwege laat. Als hem dan gelijk geleerd word wat hij wel moet doen, is de kans heel groot dat hij niet terugvalt in zijn oude patroon.
Natuurlijk is dit niet voor ieder probleem van toepassing.

Een paar maanden geleden heb ik eigenaars bij mogen begeleiden bij het herplaatsen van hun hond. Voor ik aan de zoektocht begon, heb ik de hele situatie zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht en aan de hand daarvan bepaald aan welke voorwaarden het nieuwe adres sowieso moest voldoen. Als een hond bijvoorbeeld bang is voor treinen, plaats je hem niet in een huis naast het spoor.
Vervolgens heb ik gesprekken gehad met de eventuele nieuwe eigenaars. Waarom willen ze een hond? Waarom willen ze een herplaatser en geen pup? Voor wie of wat doen ze het? Hoeveel weten ze van honden? Zijn ze in staat om met bepaalde dingen om te gaan? Etc. etc.
Zo heb ik uiteindelijk de huidige situatie van de hond in beeld, en daarna de hopelijk nieuwe situatie.

Na een poosje vonden we een adres waarvan ik het vermoeden had dat het de ideale situatie zou zijn voor deze hond. Na gesprekken over en weer hebben we een proeftijd van 4 weken afgesproken. In deze 4 weken kunnen beide eigenaars nog terug.
Samen met de eigenares zijn we met de hond naar het nieuwe adres gereden. Het voelt dubbel, aan de ene kant ben je blij dat er zo’n fijn adres gevonden is voor deze hond, maar aan de andere kant zullen de mensen uit zijn eerste huis hem ook zeker gaan missen. In de proeftijd van 4 weken bleef ik voor beide partijen aanspreekpunt. Ik kreeg, met name in de eerste 2 weken, bijna dagelijks whatsap/mailtjes met een update of vragen. Het mooie is dat deze hond bij zijn vorige eigenaars ’s nachts veel blafte, bij deze eigenaars doet hij dat niet. Hierover hebben we van te voren goede afspraken gemaakt.

Nu zijn de 4 weken om en hebben de nieuwe eigenaars besloten om de hond te houden. De vorige eigenaars zijn hier mee akkoord. In veel situaties zijn ze erg blij dat de hond weg is omdat de rust is wedergekeerd, maar ze missen hem ook zeker. De vorige en huidige eigenaars houden nu contact, en spreken af dat ze altijd op willen passen, vakantieadresje etc.
Heel erg mooi om te zien.

Het was mijn eerste herplaatsing waarbij ik betrokken was, en ik kan alleen maar zeggen dat ik het geweldig vond om te doen.Terug naar overzicht 

   


 

 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram