W.S.G. de Bruijn Gedragstherapie voor honden

  

Nieuws

Nieuws


Terug naar overzicht

30-01-2015

Een hond die perfect luistert als u hem roept…..

Rustig en ontspannen wandelen met onze hond, die speelt met andere honden, en gelijk komt op het moment dat hij geroepen wordt.. Een mooie situatie, die in de praktijk helaas vaak wat minder rooskleurig is.

Hoe vaak zien we niet in het bos gefrustreerde eigenaren, die maar blijven roepen zonder enig resultaat? Of een hond die pas komt op het moment dat de eigenaar, na zes keer roepen, boos wordt en dit ook laat merken met zijn stemgeluid? Of de hond die thuis altijd – en dan ook echt altijd! – komt als hij geroepen wordt, maar in het bos vaker niet dan wel luistert? Of een eigenaar die zijn hond helemaal kwijt is? Of kilometers achter een andere eigenaar aanloopt omdat hun honden toevallig zo goed samen kunnen spelen? Of de eigenaar die zijn hond moet “vangen” omdat hij geen tijd heeft om te wachten tot zijn hond eindelijk komt…?

Natuurlijk zijn dergelijke tafereeltjes leuk om te zien als toevallige voorbijganger. En het is heel gezellig om dan gelijk een praatje te maken met degene die ditzelfde probleem heeft. Het schept immers een band…. Maar het liefst willen we natuurlijk dat onze honden gewoon luisteren als ze geroepen worden, en dan bij voorkeur zo snel mogelijk, zo vrolijk mogelijk en zo ontspannen mogelijk.

In dit artikel ga ik proberen u hierbij een helpende hand te bieden, door inzicht te geven in hoe honden leren, hoe het vaak komt dat honden niet luisteren als ze geroepen worden, en ook: wat u zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat uw hond perfect luistert.

Als eerste wil ik u geruststellen. Uw hond, die niet luistert als u hem roept, doet dit niet doet om u doelbewust dwars te zitten. Integendeel zelfs.

Een hond zal bij alles wat hij doet, kiezen voor datgene wat hem het meeste oplevert. Op het moment dat hij rustig in zijn mand ligt en hij wordt geroepen, kan hij twee dingen doen: luisteren, of niet luisteren. Als hij luistert gebeurt er misschien wel iets leuks; krijgt hij misschien wel wat lekkers en hoogst waarschijnlijk een blije baas. Daartegenover staat: als hij niet luistert, krijgt hij sowieso niets en het humeur van zijn baas zal er vast niet op vooruitgaan. De keus is dan voor deze hond vrij makkelijk gemaakt. Hij zal luisteren omdat luisteren hem in dit geval het meeste oplevert. Maar stel.. Dat dezelfde hond in zijn mand ligt met een bot wat hij fantastisch lekker vindt… Dan kan hij nog steeds 2 dingen doen: Luisteren, of niet luisteren. Als hij luistert gebeurt er misschien iets leuks, krijgt hij misschien wat lekkers, maar hij kan niet verder eten aan zijn bot. Hier staat nu tegenover: Als ik niet luister, krijg ik misschien wel niets… maar ik heb al een lekker bot, dus eigenlijk vind ik het wel prima zo. Deze hond zal veel sneller besluiten om niet te luisteren dan de hond die geen bot had. Want niet luisteren levert hem minstens net zo veel op dan wel luisteren.

Nog een voorbeeld: Een hond loopt in het bos, waar op dat moment geen andere honden zijn. Hij komt hier dagelijks, kent de route en weet dat hij nog niet aan het einde van de route is. Zijn eigenaar roept hem. Ook deze hond heeft weer de keuze uit twee dingen: Luisteren of niet luisteren. Als hij luistert krijgt hij misschien wel wat lekkers, of wordt er een leuk spelletje gespeeld. Daartegenover staat: als hij niet luistert gebeurt er niets en loopt hij dus misschien wel iets leuks/lekkers mis. Als we kijken naar het gegeven dat een hond altijd kiest wat hem het meeste oplevert, is de kans groot dat hij luistert. Dit wordt anders als deze hond net een lekker geurtje opgevangen heeft, heerlijk aan het spelen is met andere honden, of weet dat zodra hij komt, hij dan wordt aangelijnd. Dan is de kans dat hij niet luistert veel groter, omdat niet luisteren hem op dat moment meer oplevert dan wel luisteren.

Het spreekt voor zich dat een hond die gewend is rekening te houden met zijn eigenaar, sneller de keus zal maken om te luisteren dan de hond die vaak zijn eigen gang gaat en niet gewend is om samen te werken met zijn eigenaar.

Nu we weten dat een hond altijd kiest voor datgene wat hem het meeste oplevert, kunnen we twee conclusies trekken. Als eerste: “hier komen” moet leuk zijn voor de hond. Als tweede: wij moeten als eigenaar er voor zorgen dat wij belangrijk genoeg zijn voor onze hond, zodat hij meer rekening gaat houden met onze wensen. Dat zal voor hem de keus om te luisteren een stuk makkelijker maken.

Betekent dit dat we hem iedere keer als hij n stuk worst moeten geven? En dat als we de worst vergeten zijn de hond dan maar niet luistert? Absoluut niet!

We gaan om te beginnen onszelf belangrijk maken voor onze hond. Dit doen we door hem te leren dat hij heel veel kan krijgen en bereiken als hij eerst naar ons luistert. Dit betekent trouwens niet dat we boos of hard moeten zijn tegen onze hond. We stellen alleen een aantal spelregels op. De belangrijkste spelregel hierin is dat de hond niets krijgt zonder dat hij het echt verdient. Voor zijn voerbak, speeltje en brokjes moet hij eerst iets doen. Hij moet dan bijvoorbeeld zitten, liggen, staan of een ander kunstje. Het gaat hierbij niet om de moeilijkheidsgraad, maar om het principe dat de hond gaat leren dat als hij iets wil bereiken, hij dat kan bereiken door naar ons te luisteren. We geven hem als het ware een heel goede, sterke motivatie om met ons samen te werken, te luisteren en ons belangrijk te gaan vinden. Hij krijgt pas zijn eten of speeltje op het moment dat hij doet wat u van hem vraagt. Hierbij is het belangrijk om rustig te blijven, en hem absoluut niet iets te geven als hij niet doet wat u gevraagd heeft. De hond zal wel heel dom zijn om niet te luisteren, want hij krijgt dan immers niet wat hij wil (eten of speeltje of iets anders wat uw hond belangrijk vindt) Met in ons achterhoofd de gedachte dat een hond altijd kiest wat hem het meeste oplevert… zal iedere hond gaan snappen dat luisteren naar zijn eigenaar hem veel oplevert. Dit is al stap 1 in de training om uw hond te leren luisteren als u hem roept.

Daarnaast gaat u gericht met het “hier komen” aan de slag. U begint heel makkelijk. U gaat een spelletjes spelen met uw hond, en tijdens het spel zet u een aantal passen achteruit en roept het commando “hier”. Dit kan/mag gewoon vrolijk klinken en het is echt niet nodig om dit met de intonatie van een legercommandant te doen. Uw hond zal naar u toe komen en u beloont hem met iets waar hij heel blij van wordt. Voor veel honden is dit lekkers, maar een aantal honden vindt een bal of een speeltje veel leuker. U geeft de hond zijn beloning, en daarbij beloont u ook met uw stem door te zeggen hoe braaf hij op dat moment is. Verder doet u niets. Herhaal dit een aantal keer. Uw hond gaat hierdoor leren dat “hier komen” eigenlijk heel leuk is. Het levert hem veel op – hij krijgt een leuke beloning, en zijn baas is blij (een blije baas is altijd leuker en beter dan een boze baas) Als dit een aantal keer is goed gegaan kunt u het steeds moeilijker maken. Ga verschillende momenten per dag, (steeds maar een paar minuutjes per trainingssessie) de hond roepen vanaf verschillende ruimtes. Beloon hem altijd met lekkers of een speeltje en met uw stem. Binnenshuis zal dit snel aangeleerd zijn. Er is immers geen of weinig afleiding.

Als het binnenshuis altijd goed gaat, kunt u de oefening gaan uitbreiden door ook buiten te gaan oefenen. Begin in de tuin met een spelletje waarbij u net zoals u het binnen geoefend heeft, eerst een aantal passen naar achteren loopt en uw hond dan roept. Beloon hem met uw stem en een speeltje of lekkers. Maak het ook in de tuin steeds moeilijker door de afstand te vergroten, met uw rug naar hem toe te staan enz. enz. Uw hond gaat zo leren dat “hier komen” en heel erg leuk spelletje is. Het levert hem iets op, het is leuk, zijn baas is blij, het is makkelijk. Hij zal dus kiezen om te luisteren omdat luisteren hem zo veel oplevert. Niet luisteren is saai omdat hij dan veel dingen misloopt.

Op dit punt gekomen, kunt u de training steeds verder uit gaan breiden. Doe uw hond aan een lange lichte lijn en laat hem buiten op zijn normale uitlaatronde lekker wandelen. Roep hem tussendoor een aantal keer. Geef hem zijn beloning en laat hem weer verder gaan met wandelen. Roep in eerste instantie nog niet als hij druk bezig is met een geurtje op te zoeken, of aan het spelen is met andere honden. Ga steeds meer verschillende plaatsen opzoeken om hier mee te oefenen. Blijf uw hond af en toe roepen tijdens de wandelen (roep één keer), wees blij, geef hem zijn beloning, en ga weer verder. Houdt de hond buiten, tijdens de oefensessies steeds aangelijnd totdat het “hier komen” echt goed gaat. Ga dan pas los van de lijn oefenen. Vraag of een bekende uw hond even vast wil houden en loop een paar passen weg, roep uw hond en op dat moment mag de bekende uw hond los laten. Doe dit in eerste instantie in een omgeving waar geen andere honden zijn. Als de hond bij u is, beloont u hem weer met uw stem en met lekkers of een speeltje. Bouw de afstand langzaam steeds verder uit.

Pas als het altijd goed gaat in iedere neutrale situatie waar geen sterke afleidende prikkels zijn zoals bijvoorbeeld andere honden, dan kunt u juist de afleiding op gaan zoeken door te oefenen in een gebied waar andere honden zijn. U bouwt dit op dezelfde manier op als u thuis, in de tuin en buiten gedaan heeft. Dus eerst achteruit lopen, dan een hele korte afstand, dan de afstand steeds langzaam iets groter maken. Oefen niet te lang. Een oefensessie van 5 minuten is al prima. Als de oefening steeds goed gaat, hoeft u niet meer iedere keer te belonen met lekkers. Maak het spannend voor de hond.. Wanneer krijg ik wel lekkers… en wanneer niet? Een perfect uitgevoerd “hier” commando levert bijvoorbeeld wel lekkers op, een mindere uitvoering levert niets op. Dit motiveert de hond om heel erg zijn best te blijven doen om goed te luisteren. Goed luisteren levert hem immers heel veel op.

Op deze manier kunt u met een aantal weken trainen, uw hond wegroepen uit het spel met andere honden. Belangrijk is, om te voorkomen dat uw hond de fout in gaat door eerst te oefenen aan de lange lijn, altijd te belonen voor goed gedrag – tot het eenmaal echt goed gaat, dan maakt u de beloning onvoorspelbaar, zelf rustig blijven, uw hond niet gelijk aanlijnen nadat u hem geroepen heeft en vooral: veel plezier hebben met, en van uw hond.

Het “hier komen” is op deze manier iets leuks geworden. Het is zelfs iets leuks wat hem veel oplevert. Zou het dan een moeilijke of een makkelijke keus zijn om te luisteren?

Lukt het u, ondanks bovenstaande uitleg en tips niet om te bereiken met uw hond wat u graag wilt? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen zodat ik samen met u kan kijken wat de precieze reden is van het gedrag van uw hond. En, belangrijker: wat er aan te doen is.

Voor meer informatie: gedragstherapie@wsgdebruijn.nlTerug naar overzicht 

   


 

 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram